INFOSERVIS AKAMONITORu

Kopie zpráv zasílaných pracovníkům FEK-ZČU. Weblog je součástí vzdělávacího a zpravodajského portálu AKA MONITOR www.akamonitor.cz. Stránka weblogu není veřejná, je přístupná pouze osobám, zařazeným do databáze Infoservisu Akamonitoru. Kopírování obsahu je podmíněno souhlasem správce weblogu - doc. Arnošta Katolického.

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

2.9.09

WordPress - efektivní publikování na webu - recenze

Autorem knihy, kterou vydal ZonerPress je Scott McNulty.
Tato stručná recenze pojednává o první knize na českém knižním trhu věnované 
publikačnímu systému WordPress.  Nerad nosím dříví do lesa. Nejsem na webu zdaleka prvním, kdo o WordPressu píše, tomu bude odpovídat tento můj text.
Pokud jste se již s WP setkali, a chcete se s ním hlouběji seznámit, není o čem hovořit. Kniha ZonerPressu je tu pro vás. Napsal ji velmi zkušený autor a proto vás ujišťuji,  že v ní  najdete všechno, co může přispět k zvýšení efektivnosti a účinnosti vaší přítomnosti na internetu.
Pokud teprve zvažujete, zda je WorPress ten pravý nástroj, který by vám měl umožnit vstup do světa redakčních a publikačních systémů a to způsobem, který bude odpovídat nejen vašim potřebám, ale i možnostem, pak vám doporučuji následující postup:
a) přečtěte si na webu dva stručné a pěkně napsané články Dominika Dědička,
http://mistr.blog.zive.cz/2009/06/jak-na-wordpress-i-cast-seznamte-se-jmenuji-se-wordpress/
b) přečtěte si anotaci a prohlédněte si ukázkové kapitoly na webu ZonerPressu
http://www.zonerpress.cz/kniha/pro-programatory/wordpress-efektivni-publikovani-na-webu
c) pokud zistíte, že WolrdPress stojí za vaší pozornost, pořiďte si knihu a dejte se do studia.
Kniha ZonePressu vás provede krok za krokem všemi fázemi využití WordPressu.
Intalace WP vám otevře možnost využití výsledků práce stovek nadšenců, kteří pro WP vytvářejí nové moduly, které rozšiřují možnosti jeho využití.
Cituji z uvedeného článku:
Pokud chcete osobní web, například blog nebo portfolio, WordPress Vám nabídne vhodné, rychlé a nenáročné řešení. Můžete si vyhledat vhodnou šablonu, pokud by jste ovšem s žádnou nebyli spokojeni, můžete využít placených služeb, či si šablonu nechat udělat na míru. Máte tak garanci originality, ovšem za jistý poplatek.
WordPress můžete použít i jako redakční systém pro internetový magazín. Samozřejmě, že ne pro magazín v rozsahu jako například Živě.cz, ale pro magazín s několika tisíci čtenářů je řešení ideální. Ohledně grafických šablon platí to stejné, jako v předchozím odstavci - můžete využít placených šablon, ovšem něco to bude stát ( ceny se většinou pohybují v rozmezí od 20 do 50 dolarů ).
V otázce firemních stránek se WordPress také používá. Na internetu je mnoho šablon pro firmy, ale v tomto případě doporučuji nechat si udělat vzhled na zakázku. Přeci jen divně vypadá, když mají dvě odlišné firmy stejný vzhled stránek."
Zde je seznam kapitol knihy:
Kapitola 1 - Proč WordPress?

Kapitola 2 - Instalace WordPressu

Kapitola 3 - Správa uživatelských účtů

Kapitola 4 - Nástěnka

Kapitola 5 - Myslíme dopředu: konfigurace blogu

Kapitola 6 - Přípravy k publikování

Kapitola 7 - Publikujeme příspěvek (konečně)

Kapitola 8 - Pracujeme se stránkami

Kapitola 9 - Práce s odkazy

Kapitola 10 - Zvládáme komentáře

Kapitola 11 - Pracujeme s motivy vzhledu a s widgety

Kapitola 12 - Hledání a úprava motivu vzhledu

Kapitola 13 - Používáme pluginy

Kapitola 14 - Řešení potíží a údržba
Knihu ZonerPressu doporučuji všem zájemcům o internetové publikování. Je věcná, má logickou stavbu, obsahuje nejen popis funkcí, ale i návod k praktickému využití v řadě konkrétních oblastí internetové komunikace. 
Arnošt Katolický
 
http://www.google.com/profiles/akamonitor