INFOSERVIS AKAMONITORu

Kopie zpráv zasílaných pracovníkům FEK-ZČU. Weblog je součástí vzdělávacího a zpravodajského portálu AKA MONITOR www.akamonitor.cz. Stránka weblogu není veřejná, je přístupná pouze osobám, zařazeným do databáze Infoservisu Akamonitoru. Kopírování obsahu je podmíněno souhlasem správce weblogu - doc. Arnošta Katolického.

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

28.3.09

Pojem Web 2.0. Význam. Přínos. Ukázky

Pojem web, jako synonymum pojmu internet, je nám všem, co se denně s internetem setkáváme, dobře znám. Poslední dobou se stále častěji objevuje pojem „Web 2.0“.   Rád bych vám připomněl nebo upřesnil jeho význam. Vyskytují se totiž otázky jako: co to Web 2.0 vlastně je, kde jej máme hledat a proč by nás měl vůbec zajímat. Především je třeba říci, že prvky Webu 2.0 už jsou řadu let kolem nás.  
Definice pojmu Web 2.0 je hodné široká a současně i sporná. Web 2.0 je zjednodušující označení pro
nový způsob využívání webových stránek, nebo přesněji: webových služeb. Uživatel se při tom posouvá z role pasivního „čtenáře“ do aktivní role. Především v tom smyslu, že sám přispívá k obsahu, sdílí tento obsah s ostatními uživateli internetu, s kterými může mnohem snadněji než dříve komunikovat.
Web 2.0 bývá rovněž označován k vyjádření aktuálních proudů, projevujících se v různých oblastech. Patři sem především design webových stránek a nově vznikajících internetových služeb
Web 2.0 výrazně ovlivňuje využití webových stránek a služeb. Z místa kde si uživatelé mohli přečíst nějaké zpravodajství, nebo listovat katalogy, se Web 2.0 stává místem, které umožňuje dělat na internetu úplně nové věci nebo podobné věci, ale novými způsoby.
To však vyžaduje změny v technologické stránce – rostou nároky na vybavenost a kvaltu webových prohlížečů. Zdrojový kód webových stránek, se stává stále komplikovanější, větší důraz je třeba klást nejen na rychlost, ale i bezpečnost.
Paleta služeb, které můžeme zařadit pod pojem Web 2.0, je velmi široká. Jsou to  služby, které uživateli umožňují podílet se na tvorbě obsahu, sdílet obsah s ostatními uživateli a sdružovat se do internetových komunit.
Na konci zprávy uvádím přehled adres stránek a s nimi spojených služeb. Jejich prohlédnutím získáte spolehlivou představu o praktickém využití Web 2.0.
K nejznámějším službám Webu 2.0 patří komunitní server Facebook, který funguje jako sociální síť a představuje místo, kde se mohou scházet lidé se společnými zájmy z celého světa. Nejde zde pouze o chat nebo diskusní fórum, ale spíš jejich další vývojový stupeň.
Web 2.0 přináší možnost sdílet všechno možné, od informací až po zážitky.
Jako příklad bývá uváděn především portál YouTube, známý především jako nástroj a prostředí pro sdílení videa.  Vedle videa umožňují služby Web 2.0 sdílet l fotografie. Reprezentantem, který je v této oblasti nejznámějším, je speciální server Flickr.com. Spojuje funkce komunitního serveru s výhodami serveru zaměřeného na fotografie.  Mezi známé služby Web 2.0 z posledních let patří i sdílení odkazů na zajímavé webové stránky nebo na články, které nás na webu zaujaly. Představitelem a průkopníkem v této oblasti je americká služba delicious.com. Sem patří i české služby: Linkuj.cz  a jagg.cz.
Do balíčku Webu 2.0 patří i dnes již dobře známé blogy, ve kterých se uživatelé webu mohou vyjádřit k čemukoliv, co uznají za vhodné, počínaje soukromými názory k otázkám běžného života, až po odbornou tématiku. Pro příklad stačí se podívat na můj rozcestník http://weblogy.akamonitor.cz.
Vedle blogů se vyskytují i mikrology, kde se publikují krátké příspěvky o aktuální náladě či aktivitě uživatele stránky. Mikroblogy se píší i přímo z mobilních telefonů. Představitelem mikroblogování ja specializovana služba Twitter. Novinkou poslední doby je služba Gogole Latitude, sloužící pro lokalizaci jednotlivých členů skupiny, při čemž se k lokalizaci využívá mobilní telefon.
Adresy stránek nabízejících služby Web 2.0:
http://www.facebook.com
http://www.youtube.cz
http://www.flickr.com
http://www.delicious.com
http://www.linkuj.cz
http://www.linkuj.cz
http://www.jagg.cz
http://www.blogger.com
http://www.blog.cz
http://www.bloguje.cz
http://www.twitter.com
http://www.google.com/latitude
Zdroj: článek Jiřího Macícha ml. V časopise PPK.