INFOSERVIS AKAMONITORu

Kopie zpráv zasílaných pracovníkům FEK-ZČU. Weblog je součástí vzdělávacího a zpravodajského portálu AKA MONITOR www.akamonitor.cz. Stránka weblogu není veřejná, je přístupná pouze osobám, zařazeným do databáze Infoservisu Akamonitoru. Kopírování obsahu je podmíněno souhlasem správce weblogu - doc. Arnošta Katolického.

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

22.3.09

Photosynthy a jejich využití

Microsoft celosvětově zpřístupnil "nové vizuální médium" pro webovou nově pojatou prezentaci fotografií. Pokud rádi zvěčňujete svoje okolí a rádi experimentujete, nová on-line služba z dílny Microsoft Research Labs vás určitě bude zajímat. Microsoft Photosynth využívá sadu digitálních fotografií k vytvoření trojrozměrného pohledu na objekt, který byl opakovaně v záběru, ať jde o sochu, budovu, krajinu apod. Ve vygenerovaném modelu, zobrazeném v prohlížeči webových stránek, můžete  potom plynule přecházet, přibližovat detaily nebo kroužit v panoramatech. Synth je tedy trojrozměrný model vytvořený na základě sady fotek jedné lokality. Jednotlivé fotky se musí částečně překrývat, aby generátor při tvorbě modelu rozeznal vazby pohledů.

Na stránkách projektu Photosynth se můžete podívat na hotové prezentace z celého světa. Můžete také zkusit vytvořit vlastní. Na webu bylo v roce 2008 publikováno několik velmi povedených charakteristik Photosynthů, jejich tvorby, jejich prohlížení a jejich praktického využití.
Na adrese: www.akamonitor.cz/photosynth-aka.htm se rozcestník na nejcennější zdroje poznatků.

Microsoft nyní otevírá všem uživatelům možnost nahrávat vlastní fotografie (až do celkové kapacity 20 GB zdarma) a vytvářet vlastní synthy. Kromě toho ale spolupracuje s dalšími organizacemi a společnostmi.

V kooperaci s National Geographic připravuje Microsoft  atraktivní synthy/záběry z nejzajímavějších míst planety.

Abych si ověřil proceduru tvorby synthu, pokusil jsem se o vlastní Photosynth.
Pokud si nainstalujete na svůj počítač soubor PhotosynthInstall.exe, který najdete na adrese:
http://web.vsmie.cz/katolicky/PhotosynthInstall.exe nebo na domovské stránce
http://www.photosynth.net,
můžete si můj synth prohlédnout živě na adrese:
http://web.vsmie.cz/katolicky/synth-aka.htm.
Vytvořené Synthy si v současné době sice nemůžete uložit na svůj počítač, jsou trvale umístěny na webu, ale můžete na jejich webové adresy odkazovat v e-malu nebo je můžete vkládat do svých webových stránek.
Pro přihlášení ( podmínka pro tvorbu ) do Photosynthu jsem potřeboval Microsoft Live ID, musel jsem nainstalovat aplikaci, která umožní prohlížečům (zatím Firefox a Internet Explorer) synthy prohlížet a vytvářet synthy vlastní.Po nainstalování a přihlášení jsem nahrál sadu fotografií. Čím více snímků nafotíme a čím vyšší je jeiich velikost, tím déle trvá hledání "překryvů" a konstruování 3D scény. O vygenerování synthu se postará počítač. Po několika minutách už se můžete, nejen vy, ale třeba i celý svět ( podle zvolené licence ) podívat na výsledek.

Program zatím není k dispozici v češtině, ale dostatek informací na webu vám usnadní práci v anglickém prostředí.