INFOSERVIS AKAMONITORu

Kopie zpráv zasílaných pracovníkům FEK-ZČU. Weblog je součástí vzdělávacího a zpravodajského portálu AKA MONITOR www.akamonitor.cz. Stránka weblogu není veřejná, je přístupná pouze osobám, zařazeným do databáze Infoservisu Akamonitoru. Kopírování obsahu je podmíněno souhlasem správce weblogu - doc. Arnošta Katolického.

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

14.3.09

Wiki a blogy v podnikovém prostředí

Dobrý den přátelé!
V této zprávě bych vás rád seznámil s podnikovými aplikacemi blogů a Wi-ki. Jistě jste nejednou slyšeli, že blog je „jakýsi deníček“. Donedávna i slovutní autoři hovořili o blogu často posměšně, jako o prostředku, pomocí kterého se na webu zviditelňují zejména různí exhibicionisté, kteří se domnívají, že svět zajímají jejich trapné záznamy. Naštěstí wiki tento „osud“ tak výrazně nepostihl. Patřím k těm, kdo se od počátku podivovali tomu, že tak málo lidí chápe perspektivnost blogů. Můj první blog ( weblog ) byl zřízen na servru blogger.com již v roce 2004. Dodnes patří stránka www.akamonitor.cz/ITIL/ , na které je umístěno před 250 komentovaných odkazů na zdroje týkající se metodiky využívané pro optimalizaci IT service managementu, k nejnavštěvovanějším stránkám mého portálu. Stačily dva-tři roky a blogy se staly velmi cenným nástrojem, jehož potenciál objevili managementy podniků. Podnikové blogy se rychle stávají samozřejmostí, jsou levné na zprovoznění i na údržbu, mohou jimi disponovat společnosti všech velikostí. (Podle Business Worldu využívanají např. Generál Motors, které mají korporátní stránku s blogy, firma Wal-Mart jich udržuje dokonce několik). Blogy se dnes stávají nedílnou součástí mainstreamového byznysu. A tak i kdyby pro to nebyl žádný jiný očividný důvod, je moudré blogovat, činí-li tak naše konkurence.
Informace o blogování jsou dnes dostupné na všech vyhledávacíxh portálech a proto se v této zprávě věnuji méně známému pojmu wiki.

Wiki je ( podle J.K. Waterse a P. Khudhura ) označení webových stránek s textovým obsahem, který je kolektivně upravitelný skupinou „autorů“. Na rozdíl od blogu, kde zůstávají autorské přípěvky nezměněny, dokumenty wiki může upravovat kdokoli s přístupem k danému webu. Jde o praktický model sdíleného autorství – všichni uživatelé mohou přidávat nový obsah a revidovat ten stávající, aniž by museli žádat o speciální povolení.
Typické wiki jsou založené na webovém serveru, k němuž může mít přístup veřejnost prostřednictvím intenetu, nebo jen úzká skupina uživatelů na lokální síti. Jedním z největších a nejznámějších příkladů wiki je bezplatná on-line encyklopedie Wikipedia (www. wikipedia.com). V podnikové sféře jsou wiki stále více využívány jako nový typ nástrojů spolupráce.
Název wiki je odvozen z havajského wiki wiki, kde znamená rychlý nebo velmi rychlý. Wiki mohou být bleskově upravovány ve velice krátkém časovém rozmezí. Podnikové wiki projektovým týmům poskytují vysoce pružné médium pro interní spolupráci a správu dokumentů (obsahu). Jsou centrálním umístěním pro správu poznámek o pracovních schůzkách, agend týmů a kalendářů. Obsah wiki lze ukazovat v reálném čase a bez výrazného (či žádného) zásahu administrátorů. Wiki lze prohlížet a aktualizovat prostřednictvím webového prohlížeče, takže není třeba ruční distribuce softwaru na všechny stroje, a je možné centralizovat celou řadu korporátního obsahu – od prezentací v PowerPointu až po dokumentace v PDF.
Wiki mohou být využívány k tvorbě tzv. wiki komunit se speciálními zájmy a omezeným přístupem ostatních uživatelů. Podniky stále ve větší míře využívají těchto komunit jako prostoru pro spolupráci, typicky zasvěceného určitým produktům či produktovým odvětvím. ÍT organizace zase pomocí wiki vypracovávají a udržují dokumentaci pro svůj in-house software a systémy.
Jaký je přínos využití wiki?
Korporátní wiki nejsou pro všechny. Dokonce i největší wiki světa, Wikipedía, zapojuje systémy pro source a version management. Struktura wiki je organická: jakmile wiki zprovozníte, je kontrolována především uživateli, nikoli administrátory. To může představovat určité výzvy. U wiki s omezeným přístupem uživatelů je mnohem menší riziko jejich nevhodného využívání.
Stejně jako u blogů, je využití wiki vyžaduje definování korporátních pravidel pro jejich tvorbu a přispívání na wiki. Některé základní směrnice jsou potřeba pro úkony typu mazáni či úpravy cizích příspěvků. Korporátní wiki jsou nejefektivnější při malém počtu uživatelů a užším tematickém zaměření.
V korporátním světě jsou wiki pružnými, snadno implementovatelnými systémy pro sdílenou spolupráci na dokumentech a obsahu. Tyto systémy jsou velice levné (nezřídka dokonce zdarma), relativně snadno se zavádějí a jsou viditelné prostřednictvím prostého webového prohlížeče. Jelikož se k nim přistupuje přes internetový prohlížeč není třeba uživatele složitě školit a lze si je zobrazovat i z webu. Wiki slouží jako nezvykle dynamické komunikační prostředí, které může korporátním týmům pomoci zůstat agilními a konkurence schopnými. ( Zdroj: Business World ).
Příklady a definice wiki:
http://www.computerworld.com/action/article.do?command=viewArticleBasic&articleId=100870 ( článek z roku 2005 - anglicky – pokračuje na několika webových stránkách ! )
https://wiki.vse.cz/index.php/Hlavní_strana
http://www.jabber.cz/wiki/Hlavní_strana
http://www.mediawiki.org/wiki/MediaWiki
http://www.sitepoint.com/article/what-is-a-wiki/