INFOSERVIS AKAMONITORu

Kopie zpráv zasílaných pracovníkům FEK-ZČU. Weblog je součástí vzdělávacího a zpravodajského portálu AKA MONITOR www.akamonitor.cz. Stránka weblogu není veřejná, je přístupná pouze osobám, zařazeným do databáze Infoservisu Akamonitoru. Kopírování obsahu je podmíněno souhlasem správce weblogu - doc. Arnošta Katolického.

Moje fotka
Jméno:
Místo: Plzeň, Czechia

Internetový publicista provozující AKA-MONITOR ISSN 1804-042X www.akamonitor.cz,.

6.4.09

Neobyčejná webová interaktivní aplikace

Dovolím si vás seznámit s neobyčejnou webovou aplikací. Začnu trochu ze široka. Když se objevily první počítačové hry ( je to už pěkně dávno ) a málo kdo z prvních počítačových fandů si nechal ujít příležitost naprogramovat ( třeba v některé verzi jazyka Basic ) vlastní hru, napsal jsem článek, který pojednával o variantách přístupu k počítačovým hrám. Nejběžnější variantou je ta, kdy se člověk plně soustředí na vlastní hraní. Nezajímá ho ani to, jak taková hry funguje, natož aby si ji zkusil vytvořit. Druhou variantou je stav, kdy se hráč zajímá nejen o samotné hraní, ale i o to jak vlastně taková hra „uvnitř“ funguje. Třetí variantou je stav, kdy se člověk zajímá o metodiku tvorby počítačové hry a sám se do tvorby aktivně zapojuje – vytváří vlastní hru, nebo modifikuje existující hru. V minulosti to nebylo snadné počítačovou hru naprogramovat, nebyly k dispozici vhodné podpůrné nástroje. Na druhé straně šlo převážně o hry jednodušší, bez složitých scén a náročných simulací. V současně době je situace zcela jiná. Hry jsou tématicky mnohem náročnější a tvorba hry je složitější. Současně však existují dokonalé nástroje pro tvorbu her.
Pokud máte kolem sebe tu správnou kategorii dětí nebo mládeže, jistě jste zažili chvíle, kdy jste si říkali „kdyby dělali raději něco, při čem by se rozvíjely jejich tvůrčí schopnosti“. A tady se dostávám k tomu, o čem vás chci informovat. Rychlý technologický vývoj v oblasti počítačového HW a SW přinesl možnosti, o kterých se nám před pár léty ani nesnilo. Tím spíš by byla velká škoda, kdybychom své ratolesti nezkusili získat pro náročnější přístupy k počítačovým hrám.     
Napadlo vás někdy, že zjednodušení webové interaktivity povede až tak daleko, že si budete moci naklikat on-line ve webovém prohlížeči vlastní hru? V té nejjednodušší variantě nemusíte umět vůbec  programovat, stačí upravit předpřipravené šablony a moduly a jejich sestavením si vytvořit vlastní hru.
Teoretického povídání bylo dost a tak se podívejte na konkrétní prostředí. Předvedeme si nejjednodušší variantu. Kdyby vás herní design zaujal, na konci tohoto textu najdete odkazy na prostředí pro náročnější designéry.
Doporučuji vám, abyste se podívali na stránku http://popfly.com. Jde o stránku a službu s názvem „Microsoft Popfly“. Pokud už máte Windows Live ID ( účet a heslo) , přihlaste se, v opačném případě se budete muset nejprve zaregistrovat. Po přihlášení se ocitnete v prostředí pro tvorbu interaktivních aplikací postavených na platformě Microsoft Silverlight. Můžete tu vytvářet napřiklad webové stránky, mashupy některých webových služeb, ale i hry. Klepněte na „Create“ a zvolte „Game“.
Pokud jste to ještě neudělali, teď si nainstalujte doplněk prohlížeče, umožňující práci se Silverlightem. Klepnete na tlačítko uprostřed obrazovky, nainstalujte doplněk a restartujte prohlížeč.
Hned po startu herního editoru na vás vyskočí okno, kde si vyberete základ pro svou tvůrčí práci. . Přivítá vás asi dvacet „základních“ prototypů her. Můžete si je rovnou zahrát a vyzkoušet si tak, která se hodí jako základ pro vaši představu. Pokud žádná, zkuste najít další (často zajímavější) hry na webu, nebo začněte od nuly.
Podle vzoru poskládáte objekty dohromady a vytvoříte základní obrazovku. Část chování mají navolenou jednotlivé prvky, část navolíte sami. V horní liště mimo jiné najdete seznam scén, standardně úvodní „Intro“, „Main“ ( hlavní okno), „Won“ ( vítězná obrazovka), „Lost“ (Prohra) a „How to Play“ (Pravidla).
Zbytek doladíte pomocí volby s ovladačem „Game“, hru spustíte přes klasický trojúhelníček „Play“. 
( Zdroj: Extra PC )
Pro náročnější designéry jsou na webu následující „dílny“ a jejich webové adresy:
- Game Maker
http://yoyogames.com/gamemaker
- Game Editor
http://game-editor.com/
- Adobe Flash
http://www.adobe.com/products/flash
Tato zpráva vás mohla poinformovat, pobavit  a třeba i poučit. Pro některé z vás může být inspirací pro využití volného času, pro jiné inspirací jak zabavit své nadané potomky.